Zadzwoń (15) 814 37 54

  • Mój koszyk

    Twoj koszyk jest pusty

    Nie masz produktów w koszyku.

Box label
Icon W razie pytań lub wątpliwości nasz konsultant służy fachową pomocą.
IconWysyłki są realizowane do godziny 14:00, po tym czasie zamówiony towar zostanie wysłany kolejnego dnia roboczego.
IconWszystkie przesyłki są ubezpieczone na czas dostawy.
IconW przypadku braku towaru prosimy o kontakt w sprawie dostępności.
IconPrzed zakupem prosimy o kontakt w sprawie dostępności produktu i kosztów dostawy produktów gabarytowych.

Pakowarka próżniowa TOUCAN 42 SQARE

Oceń ten produkt jako pierwszy

Henkelman to wiodący Holenderski  producent pakowarek próżniowych. Pakowaczka próżniowa HENKELMAN Toucan 42 XL jest idealnym rozwiązaniem dla małych przedsiębiorstw, cateringu, restauracji itp. Służy do pakowania próżniowo produktów:


Spożywczych : wędliny, mięsa, sery, ryby, warzywa, owoce itp


Elektroniki : elementów mechanicznych, elektroniki i wszystkich innych które nalezy zabezpieczyć przed dostępem powietrza, kurzu, brudu czy wilgoci.



TERMIN REALIZACJI DO 2 TYGODNI

Dostępność: zamówienie

Cena netto: 0,00 zł Cena brutto: 0,00 zł
 

Pakowarka próżniowa TOUCAN 42 SQARE

Więcej widoków

Szczegóły

Henkelman to wiodący Holenderski  producent pakowarek próżniowych. Pakowaczka próżniowa HENKELMAN Toucan 42  jest idealnym rozwiązaniem dla małych przedsiębiorstw, cateringu, restauracji itp. Służy do pakowania próżniowo produktów:

Spożywczych : wędliny, mięsa, sery, ryby, warzywa, owoce itp

Elektroniki : elementów mechanicznych, elektroniki i wszystkich innych które nalezy zabezpieczyć przed dostępem powietrza, kurzu, brudu czy wilgoci.

Optymalny  czas pracy urządzenia  do 8 godzin.

Urządzenie wyposażono w intuicyjny panel sterowania z możliwością zapisania 10 programów. Specjalny system Soft-Air (stopniowa próżnia) zapewnia delikatne zapakowanie produktów nie deformując ich pierwotnego kształtu. Seria BOXER zapewnia możliwości podłączenia systemu M.A.P czyli dozowania gazu obojętnego ( gaz obojętny znacznie przedłuża termin ważności produktów żywnościowych). Pełna kontrola cyklu pakowania, regulowana według potrzeb użytkownika. Czujnik poziomu oleju w pompie próżniowej.

Podstawowy pakiet zawiera listwę zgrzewającą z podwójną elektrodą. Jedna elektroda zgrzewająca, druga elektroda odcina nadmiar folii zapewniając estetyczny wygląd zapakowanego produktu. Elektroda zgrzewająca ma specjalny półokrągły kształt dzięki czemu zgrzewa nawet zabrudzone, tłuste woreczki.

Pakowarka HENKELMAN Toucan 42  jest wyposażona w pompę próżniową BUSCH PB 0021 (Niemcy). Jeden cykl pakowarki to 20 sekund. Solidna i niezawodna pompa Buscha zapewnia wydajnośc około 150-240 cykli/godzinę.

Aby przedłużyć żywotność pompy zastosowano funkcję suszenia pompy.

SZCZEGÓŁY:

  • Wykonana w całości ze stali nierdzewnej AISI 304
  • Komora wykonana z aluminium - łatwa w czyszczeniu.
  • Elektryczne elementy znajdują się w klasie ochrony IP 65
  • Obwód sterowania niskiego napięcia (24 V)
  • System eliminacji płynu z pompy
Wyposażenie standardowe
  •  Automatyczna pamięć do 10 programów
  • Optymalna końcowa próżnia 99,80%
  • Łatwo zdejmowane listwy zgrzewające
  •  Cyfrowa regulacja podciśnienia i zgrzewu
 
  Akcesoria w zestawie
  • System Soft Air
  • Podwójny zgrzew - 2 x 3,5 mm
  •  Przezroczysta pokrywa

Akcesoria opcjonalne
  • Regulacja ciśnienia
     
  • Montaż gazu  - System dozowania gazu M.A.P
      
  • Dodatkowe formy do tworzenia pakietów Square

 

  • Systemy uszczelniające
  •     Zgrzew z odcinaniem - 1 x 3,5 mm + 1 x 1.1mm odcinanie
  • Szeroki zgrzew - 1 x 8.0mm drut płaski uszczelniający
  • Bi-Active  - 1 x 5,0 mm uszczelnienie płaskie

 

 

Pakowarki HENKELMAN Toucan 42 spełniają standardy Rady Europy oraz Polskie dyrektywy w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy.

KONSERWACJA:


Dla sprawnego funkcjonowania pakowaczki próżnoiowej HENKELMAN Toucan 42  należy regularnie przeprowadzać konserwację, a mianowicie:

  • wymiana oleju
  • wymiana filtrów wylotowych
  • wymiana elementów grzejnych

 

ETAPY PAKOWANIA PRÓŻNIOWEGO :



ETAP I


Komora pakowarki jest pusta.
Do komory próżniowej wkładamy produkt, który wcześniej został zważony i umieszczony w torebce z folii barierowej.
Otwarty brzeg torebki układamy na listwie zgrzewającej, następnie zamykamy pokrywę pakowarki.


ETAP II


Z komory próżniowej i z opakowania zostaje wypompowane powietrze.
Powietrze może zostać zastąpione gazem obojętnym jeżeli pakowarka jest wyposażona w układ dozowania gazu obojętnego.


ETAP III


Następuje zgrzanie torebki i uzyskanie efektu próżni.
Czas zgrzewania oraz stopień próżni ustawiamy na panelu sterowniczym przed rozpoczęciem procesu pakowania.


ETAP IV


Pokrywa pakowarki otwiera się samoczynnie.
Produkt został zapakowany próżniowo, wyjmujemy produkt i rozpoczynamy kolejny cykl poprzez włożenie nowej torebki.

Termin realizacji może się wydłużyć do 2 tygodni

 

Okres przechowywania żywności pakowanej próżniowo:


Urządzenie próżniowe pozwala przedłużyć okres trwałości żywności aż do 5 razy. Poza tym przechowywana w ten sposób żywność nie traci smaku, zachowuje swoją wartość odżywczą i jest chroniona przed bakteriami, pleśniami i innymi drobnoustrojami.Pakowanie próżniowe przedłuża trwałość nie tylko żywności przechowywanej zwyczajowo w lodówce, ale także żywności przechowywanej w temperaturze pokojowej lub w zamrażarce, oraz gotowych dań – patrz tabela poniżej.

  okres przechowywania
bez pakowania próżniowego przy wykorzystaniu urządzenia i woreczków próżniowych
Żywność chłodzona (ok. 5°C)
Białe mięso 2-3 dni 6-9 dni
Czerwone mięso 3-4 dni 8-9 dni
Ryby całe 1-3 dni 4-5 dni
Dziczyzna 1-3 dni 5-7 dni
Miękka kiełbasa, parówki 2-3 dni 8-9 dni
Sucha kiełbasa krojona 7-9 dni 20-25 dni
Wędliny 7-15 dni 25-40 dni
Krojone wędliny 4-6 dni 20-25 dni
Sery miękkie 5-7 dni 14-20 dni
Sery twarde 15-20 dni 25-60 dni
Warzywa 1-3 dni 7-10 dni
Owoce 5-7 dni 14-20 dni
 
Żywność mrożona (ok. -18°C)
Mięso 4-6 miesięcy 15-20 miesięcy
Ryby 3-4 miesiące 10-12 miesięcy
Warzywa 8-10 miesięcy 18-24 miesiące
 
Żywność gotowana, poddana obróbce cieplnej
Potrawy gotowane ogólnie 2-3 dni 6-10 dni
Kasze, zupy jarzynowe 2-3 dni 6-10 dni
Makarony, ryż 2-3 dni 6-8 dni
Mięso gotowane, pieczone 3-5 dni 10-15 dni
  okres przechowywania
bez pakowania próżniowego przy wykorzystaniu urządzenia i woreczków próżniowych
Żywność przechowywana w temperaturze pokojowej (ok. 20°C)
Makarony 5-6 miesięcy 12 miesięcy
Ryż 5-6 miesięcy 12 miesięcy
Suszone owoce 3-4 miesiące 12 miesięcy
Kawa 2-3 miesiące 12 miesięcy
Herbata 5-6 miesięcy 12 miesięcy

Informacje zawarte w tabeli mają charakter wyłącznie orientacyjny, ponieważ okres trwałości żywności zależy od jej świeżości w początkowej fazie obróbki, sposobów obróbki oraz od prawidłowego stosowania urządzenia.

Dane techniczne

Model urządzenia Toucan 42 SQ
Zasilanie 220 V 60Hz
Moc 0.75-1 kW
Moc Pompy 21 m3
Wymiar komory 390 x 275 x 85 mm (szer. x dł. x wys.)
Cykl pakowania 15-25 sekund
Wydajność 150-240 szt/godz
Liczba listew zgrzewających 1
Listwa zgrzewająca 420 mm
Typ zgrzewu 2 x 3,5 mm
Dozowanie gazu (M.A.P) Opcjonlanie
System Soft Air TAK
Kod QR: 167

Napisz własną recenzję

Only registered users can write reviews. Please, log in or register